Numai un virus…

Cine credea că vom ajunge în situaţia asta? Cine credea că vom ajunge la nivel de trăi mai scăzut că în epoca de aur. Nu am mai scris epoca de aur în ghilimele pentru că am ajuns, cel puţin eu, să o regret. Acea epocă a fost reală, adevărată!
Numai un virus ne putea opri. Din alergatul pe planetă, în viteze din ce în ce mai ameţitoare. Numai un virus ne putea aduna, toţi fraţii Romani, aici, acasă.
Numai un virus ne putea face să înţelegem şi să apreciem viaţa şi sănătatea. Să înţelegem că planeta e sufocată, că are nevoie de un moment de respiro, de odihnă, planetă atât de sufocată şi poluată, luată în bataie de joc.
Numai un virus ne putea face să ne gândim la propria igienă. La statul nas în fund la Poştă pentru te miri ce bănuţi pe care aveai oricum dreptul să îi iei lunar, la pupatul moaştelor unul după altul de parcă sfânta Paraschiva se grăbea să plece undeva. La strângeri de mâna, pupături pe obraji, buze, nas…

Cine credea că vom ajunge, în cele din urmă săajungem în pericolul de a fi rațiată hrana, accesul pe străzi, să fim obligaţi să stăm închişi în casă pe termen nelimitat? Numai un virus putea face asta!! Numai un virus ne putea face să ne apropie cât de cât unul de altul tocmai prin despărţirea de cei dragi, prieteni şi chiar duşmani. Numai un virus ne putea abate gândul de la bârfă despre cutare, de ură faţă de altul că are mai mult sau de mândria celui ce are mai mult.

Numai un virus ne putea face că am vândut casa şi pământul, că am dărâmat cuptoarele de pâine şi că am lăsat gradina nesemănată.
Numai un virus ne poate întoarce la locul natal, de a învăţa de la bătrânii ce încă trăiesc, meşteşugurile cu care ei au supravieţuit încercărilor vieţii.
Numai un virus ne putea face să mâncăm sănătos, natural. Numai un virus ne putea aduce aminte că suntem ROMANI şi că locul nostru e numeşte ROMÂNIA.

13 Comments

 1. Marian

  Nivel de trai mai scazut decat in „iepoca de aur ” pe care-o regreti ?! Glumesti nu-i asa ? Nu realizezi ca-n acea „iepoca” 1] nu aveam inplementat , asa cum avem azi , termenul de shomaj sau… shomaj tehnic si 2] in acea ” iepoca ” la ora asta , ai fi stat la poarta in patru labe sau ” la locurile d e munca tovarasi ” insa , tot in patru labe , ca sa-ti iei RATIA de medicamente plus , o jumatate de paine , o jumatate de litru de ulei de rapitza si-un ou ca sa ai trei ? Asta pana hotara Nici O Lae ca , TREBUIE ca , din motive de patriotism dedicat pentru cauza clasei muncitoare , pentru victoria socialismului in lume toti cei ce-s in plus in tara , bolnavii , handicapatii , neadaptatii social sa-si ia OBLIGATORIU pastila de cianura pe care ” partidul si statul , personal tovarasul secretar general al partidului si comandant suprem al fortelor armate presedintele r.s.r. tovaratul nici-o lae ceausescu ” le-o pune la dispozitie GRATUIT intr-o anume zi , la o anumita ora . Gratuit pe dracu deoarece asa cum familiile alora executati in China trebuiau sa achite costul munitiei folosite la executie si familia dumitale ar fi trebuit tot asa … din patriotism , din obligatie cetateneasca sa chite costul de fabricatie al acelei pastile de cianura ca aia nu se face singura ! ” Numai un virus ne putea aduna, toţi fraţii Romani, aici, acasă.” Care ” frati ” ? Cumva hotii , talharii , pungasii , INTERLOPII care pana acum au stat ” la treaba ” prin Italia , Franta , Germania sau Spania iar acum , deoarece acolo n-au cum sa acceseze sistemul medical nefiind inscrisi pe nicaieri in afara de { POATE } vreo unitate d e Politie , care volens nolens s-au intors in tara d e origine crezand ca vor avea o s curta vacantza , o perioada d e odihna binemeritata departe d e ochii gaborilor din Italia , Spania sau Germania , aia-s … ” FRATII ” ???

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Da, ai dreptate intr-un fel dar dreptatile sunt de mai multe feluri. 😀 Mai sunt si frati adevarati, e sange, care au ramas fara loc de munca, speriati din cale afara si dornici sa se intoarca la familie.
   Imi venea in cap sa fac un articol in care sa ii cert bine…ma refer ca imediat dupa ce au reusit sa-si ia o tigaie de 500 de euro, nu te mai vedea pe strada. Isi posta pe faceboook cum ca lui ii e rusine ca e Roman si ca nu s-ar mai intoarce nicodata. Nah! Ca covid i-a intors inapoi si acum vor posta tigaia ijn curtea unei case derapanate. Sau in cel mai rau caz, vor posta cu o lingura de lemn in mana pt ca si-au vandut tigaia sa-si poata face rost de tigari. 😀

   Reply
 2. Marian

  Asi dori sa ma opresc la asta : ” Cine credea că vom ajunge, în cele din urmă săajungem în pericolul de a fi rațiată hrana, accesul pe străzi, să fim obligaţi să stăm închişi în casă pe termen nelimitat? Numai un virus putea face asta!! ” 1] Hrana n-a fost INCA rationalizata , 2] accesul pe starzi este totusi permis INCA 3] asta-i ce-a mai importanta desi nu cred ca ti-ai dat seama .Suntem obligati sa stam inchisi in casa pe termen nelimitat si astfel , avem ocazia , NOI OAMENII CE N-AM FOST CONDAMNATI NICIODATA DEOARECE AM FOST INTOTDEAUNA IUBITOARI DE LEGI SI LEGALITATE ,SA VEDEM CUM SE SIMT AIA INCHISI LA PUSCARIE PENTRU FAPTE ABOMINABILE SAVARSITE . Chiar de asta aveam nevoie : sa stim si noi prin ce trec hotii , violatorii , banditii in puscarii… poate astfel vom devenii mai umani si vom schimba legile pentru ca nimeni sa nu mai fie inchis vreodata ci …DOAR IMPUSCAT !Am fost inchisi in locuintele noastre personale pentru propria noastra siguranta insa , te-ntreb Luciane : daca aerul este calea de propagare a virusului… impiedica cineva , POATE IMPIEDICA CINEVA , aerul sa nu patrunda si-n locuintele noastre ??? Si-atunci , nu cumva moartea-i pe noi cat capra ?

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Accesul a fost ratiat, Mariane. Este pe hartie unde te duci, iar ca pensionar peste 65 de ani ai ratie de scos nasul afara. Citeste bine. Si exista pericolul sa nu mai iesitm afara deloc. Chiar cu hartie la mana.

   Reply
 3. Marian

  Bine ca-mi adusei aminte la vreme Luciane ! Nici un virus nu te poate face sa mananci sanatos , nici un virus nu-ti poate aminti ca esti roman iar locul tau este in Romania : FRICA DE MOARTE , AIA DA !!!!!!!!!!!!!!!!!P.S. Intrebare intrebatoare : cum iti petreci timpul zilnic in recluziunea fortzata ” in care ne-adancira barbarii de tirani ” ?

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Care recluziune fortzata?? Eu nu vad nici o recluziune fortzata. Fac ceea ce am facut inca de cadn m-am pensionat pe caz de boala. Cresc pasari, ies in curte, imi fac de lucru. Am gradina, am arat-o, astept sa se incalzeasca sa o seman. Ies o data la magazin, ca nu am de ce sa ma tot frec pe drumuri cum se freaca tanti aia de dragul plimbarii pe asfalt. Ba ca a uitat cimbru sa ia, ba ca auitat suc, ba ca are pofta de altceva si isi petrece toata ziua pe drumuri de dragul de a plimba curca.
   Dorm! Ma trezesc la 6, la 5, catodata la 4 daca am adormit la tv la ora 21. Dupa ce ma trezesc imi pierd vremea pe laptop. Facebook si altele. Beau cafeaua, scot puii mici din cutii, le dau haleala, apa si nisip. Ies afara. Ma uit, ma scarpin la oua si iar ma uit. Dau la porci, vorbesc cu ei, le mai f#t cate o ghioaga pe spinare….asa din placere, sa le circule sangele mai bine. Dupa aia ma apuc de curatenie prin casa. Ies iar, ma uit, ma scarpin la oua. In timpul ecluziunii am facut un gard din spalieri si plasa la vreo 40 de metri. Am curatat gradina, am arat, discuit. La ora 12-13 fac pauza de pranz si trag sarpele la umbra. Dorm…2 ore, 3, daca vreau si 4. Ma trezesc din nou, fac mancare. Eventual cate o activitate pe afara.
   La doi pasi este un pod la care o echipa de muncitori , il reface de la zero. Mai casc gura la ei….dupa care intru in casa, ma spal si ma bag la tv si laptop. Care recluziune!!! Asta am facut-o de inca 11 ani de cad m-am pensionat. Si mai de dinainte , de cand am fost nevoit sa trag la vatra sa imi ingrijesc parintii care erau la pat amandoi. Asta e modul meu de trai. Am hiperacuzie severa, nu merg la carciuma, nu duc dor de barfa cine stie pe unde, de plimbari fara niciun rost. Conversez cu placere si mult timp cu satenii si prietenii virtuali prin mesagerie scrisa.
   Si sunt la Tulcea de 20 ani, nu la Buzau. Sunt dintr-un satuc din Tulcea, de unde au plecat multi. La Buzau mi-am facut doua clase de generala si profesionala plus seralul ca am apucat ultimul an. Care recluziune??? Eu nu simt nicio recluziune decat o umbra de canzura in acea hartie numita declaratie pe proprie raspundere pe care o pot arata si din telefon. Telefonul nu trebuie atins de fortele de ordine, politie sau altcineva. Desi e scris mic in telefon, nici nu se observa ce srie, controalele dau din cap si imi da liber. 😀 Nu inregistreaza nicaieri nimic…asa ca hartia aia e de chielea p##ii sa ma simt eu cenzurat. 😀

   Reply
 4. Marian

  Pai vezi , si te suparai ca-ti ziceam … INGINER !?! Lasa frate ca , si daca nu erau restrictiile astea , unde mama dracului sa te fi dus in Tulcea ? Banuiesc ca nu prea le tocesti mesele alora d e la CYGNUS carciuma hotelului ala de pe Pacii , si nici nu mori de nerabdare de-a lasa zilnic bacsisuri ospatarilor de la AKOPOLIS asa ca… Mai exista inca teatrul Jean Bart mai pune cineva piese in scena acolo SE MAI DUCE CINEVA LA TEATRU ACOLO ? Si daca era ” la liber ” ce mama dracului sa faci a colo frate daca n-ai crocodilu’ burdusit , cat poti sa stai cu-n pahar de vin jumate gol pe masa masa la Eden sau cat si d e cate ori sa mergi la Ciuperca sa alergi in jurul lacului ca nebunii , si cat sa fi frecat babaroasele pentr-o vodca si-o cafea in carciuma La Taticu ? De fapt esti spre Jurilovca sau spre Macin ?Pai nu-ti spusei de cateva ori c-am lucrat in Tulcea vreo trei ani la sir , c-am tot avut prin 2005-2008 si chiar si-n 2016 lucrari si contracte pe-acolo si pe la ” santierul ” naval , si-am avut lucrari si la FCA de Conserve , la fosta IPO , la Miadmar la jupan Dan … la Buhai frate , la Buhai !!! Culmea am fost bun amic cu tat-su desi-s mai tanar decat el cu mult !Chiar ma si mira ca , n-ai pomenit niciodata de Dan Buhai sau de tat-su Onofrei { doamne cat am baut cu asta cot la cot : un fluviu de vodka ! } mai ales daca tot zici ca stai in Tulcea de peste 20 de ani . Asa incat , iar te-ntreb : ce faci toata ziua caci , de dat la porci si la oratanii , nu dai toata ziua . De ” ars ” nu mai ai ce { exceptand pe ” sora ” aleia … ca-n armata } caci… i-ai dat liber muierii…In afara d e cascat gura pe la TV , macar citesti cate ceva ? Eu am inceput de vreo doua zile sa citesc CULORILE CURCUBEULUI -77 a lui Goma si , chiar ma gandeam ca , dac-ai fi citit-o si matalutza , poate n-ai mai fi laudat atata ” binefacerile ” comunismului . Vezi ca , zicea ministreasa aia de la munca ca s-ar putea ca pensiile sa fie remise mai devreme de 15 Aprilie !Luciane , te salut respectuos din satul cu ministri … cu prea multi ministri !!!

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Spre Macin, e vb de comuna Cerna. Nici acolo, la 8 km de Cerna. 🙂 Unde nici apocalispa nu vine! Din pacate u cunsoc pe acest Dan Buhai. Nu prea merg la oras daca nu am treaba. Rareori la o scrisoare medicala si inapoi.
   Ce fac toata ziua? Pai pe langa treburile de care ti-am spus, apar alte treburi..la curte ai mereu cateceva de facut. Permanent. Ti-as fi zis ca intre timp gandesc. Gandesc, fratiaore cat pt toata zona. 😀

   Reply
 5. Marian

  Pai Cerna dupa stiinta mea are in compozitie „comunele ” Praporgescu , Mircea Voda si Traianu unde , am fost incartiruiti pe vremea cand …n-avea Ceausescu de lucru si tot trimetea oamenii imbracati in uniforme militare , soldatii TR care nu erau ” cuminti ” bunaoara in sensul ca nu le intrase armata in sange asa ca subsemnatu’ . La Traianu era o scoala { vai mama ei de scoala } unde am avut dormitorul . Am lucrat la unul din poduri si fireste la munci agricole . Daca nici acolo n-am mancat carne de oaie sa-mi ajunga toata viata atunci chiar nu stiu cand . Iar peste… prafu’ sa se-aleaga de el , am mancat peste de-mi este si azi sila cand al vad . Iar struguri… frate , de nu ma cacam si must si dulceata de struguri ! Oricum , dupa cate-mi amintesc , chiar era frumos pe-atunci acolo si vorbesc nu doar despre anii ’80 ci si mai incoace spre 2010 .Daca n-aveam muiere mishto acasa si o spuza de copii , ma batea gandul sa-mi cumpar o tzara d e pamant si-o darapanatura de casa insa… ca oricarui bucurestean , mi-a fost frica sa nu vina Dunarea mare si sa ma lase doar in izmene mai ales ca , nu le am nici cu inotatul si nici cu datul la vasle in lotca . Am insa { aveam c-a murit mai anii trecuti } un amic Moroseanu Victor se numea fost profesor la Liceul Tehnic din Galati dupa care , pensionar ca dumneata Luciane , care si-a luat si pamant , si casa , si… NEVASTA { aia era din Jurilovca si Doamne ce ” BUNA ” era , n-am vazut in viata mea cur si tatze ca ale aleia : BUNACIUNI FRATE , BUNACIUNI } si-a trait acolo… pana cand a dat coltzu d e moarte buna si nu de COVID 19 !Deci…la Traianu de unde ai plecat la Buzau si la liceu .Nu-i rau , pana la urma urmei , toti ne intoarcem la origini !Lucian ELVIS Peiu iti doresc sa ai parte de-o Duminica cat mai linistita si placuta { ce-a mai ramas din ea } precum si-o saptamana viitoare cat mai productiva . Sa dea Dumnezeu sa-ti fete scroafele cate douazeci si cinci de godacei fiecare iar gainile sa-ti oua …doar oua de strutz !!! 😀 😀 😀

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Omule, tu le stii pe toate! 😀 E un sat mai izolat, asa este dar cu oameni buni. Cu exceptia ca mai barfesc, infloresc, dar asta o intalnim peste tot. Daca tot ai aflat de unde sunt, cand ai liber si dupa ce trece nazdravania asta cu virusul, vii pe la mine. Ghici unde stau? Exact la podul din centru, probabil unde ai lucrat tu. 🙂
   Daca mai retii un pod cu balustrada din 3 randuri de teava si cu picior (pilot) pe mijloc facut fin piatra, atunci ala este unde ai lucrat tu. Multumesc si iti doresc o saptamana placuta!

   Reply
 6. Marian

  Am trecut absolut intamplator prin curtea matale caci , am vazut si-aseara si-n zilele precedente la televizor dar si pe imaginile online , prapadul facut d e inundatii prin V-N-V dar si-n N-E si chiar in Sud si ma gandeam ca … deja ti-a acoperit Dunarea cotineata cu godaci .Sper ca esti bine multumesc 😕 si ca , n-ai dat INCA ortu’ popii nu de alta insa , chiar si daca vei muri inecat…tot pe baza de COVID te vor declara mort aia de la Primaria Traianu 😎 ! Iti doresc sa ai parte de-o Duminica cat mai placuta , fara ploi , fara inundatie si mai ales fara grija ca , onor guvernantii , nu-ti vor mari pensia in Septembrie … cu cat te asteptai sau , CU CAT AVEAI NEVOIE !Mai scrie si tu cate ceva omule , nu te-ai plictisit de porci si oua de…strutz ?

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Da, au fost inundatii puternice si pe la mien prin sat. Mi-a stricat mandrete de cultura de cartofi. Acum am ramas doar cu iarba din gradina. Pe aia nu o pot prasi pana nu se opresc ploile.
   Nu am dat inca ortul popii, sa mai astepte dansul. 😀 Am ramas in pana de idei, de amintiri iar de politica nu mai scriu.
   Guvernantii s-au imbatat la ziua lui Orban si nu stiu ce mai fac. Adevarule ca speram sa mareasca si pensii si salarii si alea-alea dar se pare ca si PNL e o mare teapa. PNL, frate bun cu PSD. In schimb s-a sucmpit porumbul….numai sa ma faca sa imi tai unul din porci. Ca sa vezi!

   Reply
   1. Marian

    Lasa domn’ inginer ca , o iesii soarele si pe ulitza dumitale ! Nu uita : ” SA NU-TI PIERZI NADEJDEA , ORICE-AR FI S A FIE / DUPA INTRISTARE VINE …BUCURIE ! ” P.S. Cand vei ajunge in sfarsit sa-ti tai porcul , parca vad ce s e va declara… PESTA PORCINA !!!!!!!!!!!!!! 🙂 😀 😮

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: