.. welcome in Anglea

Aşa se numeşte postarea a nu ştiu cui într-un grup. Urmează comentarii care mai de care mai tâmpite şi la mișto.
Mi-am adus aminte de alta postare în care un băiat roman scrie că după 4 ani de Anglia s-a hotărât să vină acasă. De ce? Din cauză că nu se poate aduna mai mulţi bani decât puţin peste minimul pe economie la noi în ţară. Că, acolo unde locuieşte costă 500 de lire chiria, mâncarea scumpă, mai o ţigare şi ea la fel de scumpă şi nu îi rămâne decât puţin mai mult decât un salar românesc. Bineînţeles că tipul era îmbrăcat bine. În comentariile la postarea acelui băiat, cineva zice că se poate aduna bani dar dacă sunt doi, în tandem. Chiria se împarte la doi sau la mai mulţi, ceea ce face ca bănuţii să rămână mai mult decât 10 minute, după cum ne spunea băiatul.

Poza de mai sus m-a făcut să scriu câteceva despre cum se economiseşte bănuţul înafară. Vreau să vă spun că nu am ieşit din ţară de cât cu ani mulţi înainte, încă de când s-a dat liber la Turci. Se câştiga bine, dar nu am avut câştig decât abia după un an. De ce? Pentru că după un an m-am învăţat şi mi-am da seama că înafara nu e… trăi pe vătrai dar şi câştig într-atât încât să vii cu maşini şi plin de bani după câteva luni. Pentru că am fumat, băut, mâncat bine și cumpăram lucruri scumpe dar fără valoare in mediul în care trăiesc. Făceam astfel încît să mă dau mare cunoscuților.

Dacă vrei să câştigi un ban, astfel încât să trimiţi în ţară sau dacă nu ai familie, să pui ceva într-o bancă sau la ciorap direct, musai trebuie eradicată ţigarea și băutura. Astea două fac dezastru în buzunare. Şi poţi să ai buzunarele sparte precum ciorapii din imagine pentru că oricum  nu ai ce bagă în ele.
De evitat cumpărăturile fără rost, numai ca să dea bine pe Facebook şi să zică vecinul: – uite-l mă şi pe ăsta, ce s-a ajuns!
Greşeală! A doua zi eşti uitat şi tu şi postarea pe Facebook. De asemenea, evita să cumperi orice rablă de maşina dacă nu ai familie de cărat de colo-colo, să te vadă lumea prin sat ca ai maşina ultimul răcnet. BMW-urile nu mai sunt atrăgătoare decât pentru eleve de 14-16 ani. Nu fac ele diferenţa între un motor bun şi altul rău dar marca şi sigla le prosteşte.

La prima vedere a pozei pe care am urcat-o în site, am râs. Dar după aceea mi-am dat seama că uite aşa se strâng banii. Foloseşti ceva până devine vechi. Şi apoi până devine şi mai vechi. Te cumpănești la mâncărică și nu arunci banii pe toate prostiile. Şi când intri în sat şi vreun mocangiu, asistat social îţi cere o bere… dă-i. Dar stai cu el la masă şi explică-i cum ai făcut tu berea aia. Prin câte ai trecut şi câte ai înghiţit să poţi face şi tu o pomană cu o bere. Cîte ai îndurat ca să nu mai stai cu uşa închisă de Crăciun, ci să blochezi poarta deschisă să poată intra colindătorii. Şi amicii… cărora le-ai închis poarta când nu aveai niciun chior să faci cu ceva.
Acum deschide-le poarta, pune de mâncat şi de băut.. dar spune-le şi cum ai făcut banii. Purtând o pereche de ciorapi mai mult de două săptămâni în picioare.
Până au devenit vechi. Şi până au devenit vechi de tot. :))

4 Comments

 1. vasile

  Ai surprins esentialul domnule, ti-o spune unu’ care a lucrat prin Europa si lucreaza de peste 15 ani. Pe afara se sparg doar aia cu cheltuielile platite de firma sau traficanti, BMW-uri au tot cele doua categorii de mai sus, in rest cetatenii nativi au ipoteci si chirii, masini ieftine in leasing si o duc la limita, se cauta de sanatate, ca altfel a doua zi de cum au picat i mananca saracia, restul sunt povesti cu lumea libera, e greu peste tot.

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Ai dreptate! Eu nu am mai iesit din tara inca de cand cu Turcii. Atunci…chiria nu se platea. Ne caza ori in fabrica ori pe undeva la subsol unde colcaiau sobolanii. Un an am stat acolo…

   Reply
 2. Marian

  Cred ca , fara sa-ti dai seama , fara ca macar sa fi fost in aceeasi situatie vreodata { trebuie sa recunosti faptul ca , nu exista nivel d e comparatie intre Turci si….Anglea } , ai postat o poza ce inseamna insasi esentza despre romanii ce s-au dus dracului sa munceasca p’afara si-n special in….Anglea ! Cred ca , nici macar n-ai realizat cat adevar – adevar trist ca orice adevar ca…d’aia-i adevar – cuprinde postarea dumitale si-ti transmit respectul meu si-al celor doi fii ai mei ce INCA traiesc si muncesc in UK adica …. in ANGLEA 😉 !

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Bine ai revenit! 🙂
   Am scris ca nu am fost si nici nu ma duc la „angle”a sau alta tara membra UE sau oricare tara. Dupa gustul amar din Turcia si dupa cate am vazut din diversele relatari ale Romanilor in UK, diferenta nu e prea mare. La fel a fost si atunci cu munca la Turci, poate mai rau. Pentru ca viza era de numai 14 zile in vizita si nu la munca. Multi Romani au sfarsit in a lua bataoe de la autoritatile Turcesti. Tin minte cum un baiat Roman care lucra cu mine in fabrica, avand talentul desenului, a desenat pe usa de intrare chipul lui Vlad Tepes. A incasat-o serios, se intelege.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: