Ceaușescu ca un tată

Deunăzi răsfoiam internetul și am găsit o întrebare a unui tânar, născut în perioada postdecembristă. Tânărul se întreba de ce pe vremea lui Ceaușescu era mai rău. Ca să evit niște polemici în acel site, nu am răspuns. M-am abținut cu mare greutate să îi răspund:

E greseală tinere. Ai fost prost informat. Ceaușescu și-a apărat și ocrotit țara precum cloșca puii. Precum o mamă copii. Și și-a clădit cuibul din ce a găsit în împrejurimi, cuib bun și solid.

Ai auzit că în vremea lui era sărăcie și totul era rațiat? Că era un călău și băga la răcoare mulți?

Am apucat 18 ani din acele vremuri și îți pot spune că pe lângă jumătate de pâine și un litru de ulei de persoană lunar, Ceaușescu avea brutării în orice comună care are sate în subordine. Aveam pământ, implicit aveam grâu, porumb, floarea sorelui, cam tot ce voiai sa cultivi pe el.

Erau mori ale statului unde măcinam grâul, aveam așa zise uleințe, unde măcinam floarea soarelui. Fiecare gospodar avea propriul cuptor cu lemne care și ele erau ieftine. Săptamânal mama făcea câte 4 pâini la cuptor, mari cât roata de la Dacia de atunci. Pâine bună și curată făcută cu turtișoare de pâine astfel încât nu expira.

Făcea și pesmeții cu brânză, ouă și iaurt de la oițele pe care CAP-ul le adunase la comun și le mulgeau gospodarii prin rotație. Astfel aveau toți lăptic, brânză și miei de paști. Când deschidea mama cuptorul, răbufnea o aromă plăcută si irezistibilă de pâine sănătoasă cum numai prin poze cu bunicii de altădată vezi acum.

Adevărat că Ceaușescu rația pâinea la oraș. Dar părinții celor plecați la oraș aveau pământ la țară de unde puteau aduce astfel de bunătăți. Nu era greu, nu mi s-a părut. Toți aveam de lucru. Și toți aveam banuți la CEC. In perioada vacanțelor mergeam la smuls de fasole, la irigat porumb. Și ne plătea. Și aveam o viață normală de copil care socializează cu alți copii. Nu era greu. Rata șmajului era ZERO.

În magazine nu se găseau toate porcăriile posibile din ziua de azi. Toate produsele nesănătoase și pline de conservanți și alte adaosuri de nici nu îți mai mistuie stomacul. Cârciuma era deschisă doar două ore, nu găseai bețivi la tot pasul. (vezi că youtube-ul e plin acuma). Unitatea familiei era unitate. Fetele mari erau fete mari, tinere. Azi rar mai găsesști o fată de 16 ani care să fie fată mare în adevăratul sens și fără să fi făcut un avort.

Pedepsea dur cei ce incălcau legea? Un vecin a furat un sac de porumb și l-a dus la canalul Dunăre-Marea Neagră să muncească. Bine i-a făcut. L-a pedepsit precum m-a pedepsit mama atunci când nu am fost cuminte. M-a trimis să îmi fac curățenie în cameră. Neplătit. Așa l-a pedepsit și Ceaușescu pe vecin pentru că a furat. Cu cei care furau și dădeau la cap s-a făcut canalul și altele, pe care majoritatea s-au vândut de politicienii din ziua de azi.

Rația? Păi trebuia să rațieze ca și un părinte care îți dă numai o felie de tort azi. Ca și un părinte bun care își calculează bănuțul. Bănuții ăștia sunt de mâncare, bănuții ăștia sunt pentru a plăti rata la bancă. Pentru că și atunci, România fosta Republică Socialistă, avea datorii externe.

Datorii pe care Ceaușescu le-a achitat integral. Adică până la ultimul leuț. Singurul președinte și singura țară din ditai gobul care îi spuneam Terra, care și-a achitat datoriile externe. Asta nu le-a convenit băncilor. Și de asta a murit.

Și de asta, tinere, ai fost mințit și indus în eroare.

5 Comments

 1. Pingback: Nu mai e, bă, ce-a fost! - Lotul Național de Țintar

 2. Vasile

  Bravo tovarase, tineri trebuie sa cunoasca istoria spusa si nescrisa a acelor vremi, cat si contextul in care se petreceau toate. Asa erau timpurile, asta nu inseamna neaparat ca era rau, la fel cum e bine si foarte bine pentru unii acum si alti privesc cu jind la ei, asa era si atunci si asa va fi mereu, frumos scris!

  Reply
  1. Lucian

   Merci! Pe Facebook circula destule postari cu Ceausescu tiran, odios, ceva gen Hitler. ( Dar nici pe ala nu-l cunosc ei). Trebuia ca cineva sa le spuna adevarul. Pacat ca desi am distribuit, niciun tanar nu se inghesuie sa citeasca. Facebook-ul si ce mai scrie pe acolo e la putere. 🙂

   Reply
   1. Vasile

    Ce sa zic nu sunt mare fan al comunismului, totusi obiectiv vorbind, au tinut de tara asta cum au putut si cum s-au priceput, s-a construit, nivelul a crescut peste tot, desigur cu sacrificii, asta nu se mai intelege acum; orice constructie de orice sens se face cu sacrificii. In ziua de azi tineri vor instant; casa, masina, job, dar sa nu renunte la nimic, sa nu stranga cureaua, asta pana la primul soc cand se dau cu capul de prag, asa e in viata. Succes cu scrisul!

    Reply
    1. Lucian

     Vom vedea ce se mai alege de tinerii din ziua de azi, dupa ce da coltu` babacii. Cand la randul lor vor avea copii si habar nu au sa stranga cureaua. Multam de urare!

     Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: