Somnoroase păsărele, de…deee, de Gheorghe Eminescu

S-a aşternut  20 cm de zăpadă şi a blocat tot. Dar tot!!
Maşina de pâine nu mai ajunge în comună. Salvarea nu mai ajunge, Poşta cu pensiile, la fel. Dar cea mai mare bucurie este că nu se mai fac ore. Cum cade doi fulgi, se închid şcolile câte două săptămâni. Apoi vine şi vacanţa de primăvară şi iaca, rămâne materia neînvăţată.

Şi ce mă doare pe mine? Păi mă doare, pentru că văd copii de clasele 3-4-5 care nu ştiu a număra nici până la 100. Tableta, telefon şi atât. ŞI liceeni la fel. Cei de clasele a 12-a, nu merg la licee, că… e închis liceul. Să nu răcească mititeii!  Altfel îi văd câte 3 sferturi de oră în fata cârciumii trăgând din ţigară (înăuntru e interzis) îmbrăcaţi cu binecunoscuţii blugi rupţi și doar un tricou şi parcă nu au nimic.

Deunăzi merg la cineva, care are o faţă prin clasa a 6-a, dacă nu mă înşel. Din vorbă în vorbă, dau să îi laud fetiţa.

– Amice, ai o fată super de frumoasă. Parcă văd coada de golani la tine la poarta să o ceară de nevastă.

– Daaa, zice asta, e şi deşteaptă. Ia numai FB la şcoală.
Apoi întorcându-se spre odor:

– Ia zi, fetiţa tatei, o poezie.

Mai bine o lovea cu toporişca-n tâmplă!

Şi începe fata:

– Somnoroase pasarele. De… deeeee… deeee…

– De cine e scrisă, îndrăznesc să întreb.

– Deci, continua fata, somnoroase pasarele, de… deeee… de Gheorghe Eminescu.

Apoi începe a turui ca moara strica, fără să facă pauză sau să tragă aer în plămâni.

– Somnoroasepasaralepelacuiburiseadunaseascundinramurelenoaptebuna.

– Ooooo, zic. Bravo! Dar ştiam că e scrisă de Mihai Eminescu, nu de Gheorghe.

– Auzi, bre, mă întreabă fata. Te duci matale la şcoală sau mă duc eu?? De ce mă contrazici?

Apoi ia poziţia F de la Facebook şi butonează telefonul.

Mă uit la taică-su… taică-su îmi zice:

– Aşa o fi, măi, omule! Cine ştie? Ei se duc la şcoală.

Am mai rămas în jur de 10 minute şi am plecat acasă.
Tot drumul, nu prea lung, m-am gândit cum se poate aşa ceva? Clasa a 5-a şi nu ştie de cine e scrisă cea mai răspândită poezie a celui mai mare poet? Apoi am văzut la Tv că şcolile sunt închise de Marţi şi până Luni, în cazul doamnei Firea. Cu posibilitate de prelungire, precum contractele de la Orange. Îmi pare rău s-o spun dar Mimi Eminescu e mort definitiv.
Poza luata de la Romaniatv.net

3 Comments

 1. Marian

  Nu stiu cum a fost la matale { doar 20 cm. de zapada …greu de crezut la viscolul care-a fost } insa in Bucuresti , parca si-a pus Dumnezeu in minte sa ne pedepseasca pentru ca …suntem „capitalisti ” 😉 ! Crede-ma ca , te lua vantul pe sus pur si simplu ! Vreme de trei zile am dat la zapada…si de doua ori pe zi si degeaba : pe-o parte o dadeam si pe ailalta o asternea Dumnezeu la loc si-n unele locuri din curte depasea doi metri stratul de zapada viscolita >:( ! In pofida tuturor promisiunilor PGMB , alea cu „cateva mii de utilaje pentru deszapezit gata sa intervina la orice ora si sa lase a sfaltul la negru „….cel putin doua zile degeaba s-au amarat aia de al salubritate caci…aceeasi figura : pe-o parte o dadeau { zapada frate , zapada } iar pe cealalta parte…..Prima data cand madamme Firea-Pandele n-a mai dat cu mucii in fasole de cand a preluat Primaria Capitalei . Ca au fost scolile inchise…pai te-ai uitat la britanici ? Pana si la aia s-au inchis toate scolile pentr-o saptamana { ” cu posibilitate d e prelungire precum contractele de la Orange ” 😀 😀 😀 } si daca nici englezii nu stiu ce-nsemneaza iarna , viscol si caderi masive de zapada…atunci cine ? Iar elevii…saracii elevi care sant astfel lipsiti de luminile stiintei si culturii…Mai da-i dracului pe toti caci , daca vor cu adevarat sa invete , o pot face foarte bine si-n aceasta perioada in care scolile s-au inchis din motive bine determinate . Mai ales ca , spre deosebire de noi , astia au si cu ce sa invete DACA VOR CU ADEVARAT !!!

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Mariene, imi pare rau ca nu am avut telefon mobil la vremea cand eram elev. Nu conta ca e viscol ci dimpotriva era cea mai mare bucurie a copiilor. Asa mergeam la scoala. Si cat am fost elev de liceu, mergeam prin troiene pana la genunchi la liceu.
   Dar a doua zi drumurile catre scoli au fost desfundate, nu? E una ca nu poti merge cu masina si alta ca POTI merge destul de bine la scoala din oras ca si cum te-ai duce la carciuma sau la clubul de nopate. Ehe!
   Altfel ar fi stat treaba daca scolile s-ar inchide pe motiv de lipsa caldurii in salile de clasa. Sau, in cazul din comuna mea, drumul infundat pana la scoala situata la 8 km. Asa inteleg. Dar in orase? Pot merge liceenii la fumat prin cluburi de noapte dar la liceu nu. 😀
   Ai dreptate, daca vor sa invete, o pot face si acasa direct din manual si din internet. Internetu, injsa, este folosit cu alt scop. Mi-ai adus aminte cum invatam eu in perioada vacantelor de vara. Alaturi de tata, Dzeu sa-l ierte. Mai tii minte caietul de matematica? Avea tabla inmultirii pe coperta din spate. Tata lua caietul si ma intreba. Unde nu stiam, pac, caietul direct in freza. Ma lasa u pic sa imi aduc aminte si daca vedea ca nu stiu si nu stiu…ma lega de stalpul din fata portii, in pielea goala si cu caietul in mana. Iti garantez ca in 15 minute invatam o „strofa” din tabla inmultirii.
   Rusinea e cel mai bun profesor. Capacitate de a invata are oricine, insa nu vrea.

   Reply
   1. Marian

    IN TOT CEEA CE-AI SPUS AI DREPTATE OMULE si , sa n-ai impresia ca la mine , doar fiindca eram baiat de Bucuresti { capitalist care’vas’zica 😀 😀 😀 } lucrurile stateau diferit ! Eu am dorit sa spun altceva si deoarece n-am stiut cum sa exprim asta cat mai plastic , am ” injurat – mai mult sau mai putin vizibil PGMB si loazele de elevi insa….d-ai fost atent am si spus ca ” daca vor neaaparat sa invete o pot face foarte bine { chiar mai bine fiind mai linistiti } si acasa , cateva zile pana ce se linisteste aa fiara siberiana .De asemenea am spus si ca , elevii de azi au la dispozitie pentru a putea invata , ceea ce noi…nici macar in SF nu auzisem si…nici macar nu indrazneam sa visam la asa ceva !MI-a placut mult chestia aia scrisa cu MULT , IMENS NADUF : ” Pot merge liceenii la fumat prin cluburi de noapte dar la liceu nu. ????” Este si asta o realitate despre multele chestii frumoase de care noi ne-am bucurat in viata de elev : FUMICLUBUL , iar unde era acesta amplasat pai….invatai din clasa I-a 😀 😀 😀 ! Si-o chestie : sa nu-ti para rau ca , n-ai avut telefon mobil la vremea cand erai elev caci , dac-ai fi avut….DRACU’ TE LUA ATUNCI CAND VENEA FACTURA LA USA TATALUI TAU , iar azi , azi citeam despre asta in amintirile dumitale pastrate in acea memorie de elefant fatza de care isi exprimau colegii dumitale invidia pana ieri alaltaieri 😎 😀 😀 ! Respect pentru dumnea , sarutari de maini doamnei dumitale , sanatate copiilor si-o saptamana viitoare cat mai linistita , iti doresc de-aici din satu’ cu ministri…cu prea multi ministri asi adauga eu , cu umilinta ce ma caracterizeaza !

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: