„More” lung şi…restu`

Încă de acum magazinele au intrat în.. „febra lor” de sărbători. Mă refer la magazinele de la ţară, care… nu au să dea rest la bani.
La prima oră m-am dus cu gândul să îmi iau un pachet de țigări „More” lung. Nu mai fumasem de ceva timp şi îmi era dor de gustul lor. Cine nu a încercat, nu ştie. Sau ma rog, fiecare cu gustul său.
Deci intru cu 50 de lei în magazin:

– Bună dimineaţa!
– `neaţa, îmi răspunde patroana (fostă CAP-istă).
– Un pachet de More lung, vă rog!
Stă un pic, da să spună ceva şi apoi mă serveşte arătându-mi pachetul.
– Tu nu ştii să citeşti, mă întreabă? Scrie LD pe pachet.
M-am simţit oarecum nasol. Dacă nu am mai fumat din acele ţigări, habar nu am că le-a schimbat numele. Puteam răspunde frumos că nu am ştiut, dar acel  „tu nu ştii să citeşti”… m-a cam scos din buna dispoziţie, şi îi dau replică:
– Literele astea nu le-am învăţat. Am lipsit de la orele acelea. Şi am trecut frumuşel de la „doamnă” la „bre„.
– Hai, plăteşte, îmi ordonă patroana, de parcă mă pregăteam să fug.
Îi dau 50 de lei. Stupoare. Patroana da ochii peste cap, pufăie, face că trenul:
– Nu am rest să îţi dau, e abia ora 7,30.
– Şi de când ai deschis magazinul, adică acum câţiva ani, nu ai făcut vânzare, întreb. Ieri, de exemplu, nu ai avut clienţi.
– Bine, mă, dar aia au fost alţi bani.
– Păi eu de unde să vin, bre, cu bani mărunţi, dacă bancomatul da de la 50 în sus? Eu pot spune ca am bani fix acasă, de ieri, dar aia sunt alți bani?
Era vorba de ceva mărunţiş, 6 lei mai exact.
– Dacă vrei, îţi dau bombonele de cei 6 lei.

Ăsta-i textul standard. Putea să-mi ofere altceva în valore dar…

Și uite aşa, magazinele ţărăneşti au intrat în acea febră de sărbători, când, clienţii scot bani mai mulţi din bancomate sau iau salariile, pensiile, alocaţiile etc înainte de sărbători. „N-avem rest, bombonele dacă doriţi. Ar trebui ca bombonelele date rest să reprezinte produs de bancă şi să putem achita curentul, facturile la telefonie şi alte facturi, odată ce se adună cu pungile în casă.
Sau să mă duc cu vreo 40 de bombonele adunate din rest şi să comand la acel magazin: „De 40 de bomboane daţi-mi fileuri de porc„.

12 Comments

 1. Marian

  Si LD sant la fel de proaste precum More : parca-s Snagov-urile noastre . De ce nu treci la Camel sau , in caz ca-ti plac la cafea alea mai tari…direct la Gauloise ? Intrebare : aia , patroana aia fosta CAP-ista , aia a fost mulgatoare simpla 😉 sau , pur si simplu aduna recolta din „sera ” ? Vezi ca-i foarte important caci , una-i sa sti sa ” mulgi ” { taurul fireste doar nu vaca ! } si , cu totul alta sa aduni castraveti . Ai facut armata si , precis sti ce-nsemneaza o mana buna pentru castraveti ! 😀 😀 😀

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Exact Snagov vreau sa fumez. Nu mai sunt gusturile de alta data. Si nu, nu mi s-au parut proaste nici Snagov-ul si nici More. Tigarile Dacia erau odata, urat mirositoare si pline de cioate. N-as da un SNagov de altadata pe nici Kent. Nu pentru taria lor ci pentru aroma lor unica.

   Reply
 2. supravietuireaz

  mmmmm….ce tigari erau odataaaaa, ce parfum, ce aromeeee…

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Chiar erau arome mai placute decat Kentul de azi. 🙂

   Reply
 3. Marian

  Dacia… asta inseamna ca n-ai fumat niciodata Nationale { asta ca sa nu mai amintesc de…PENALE } asa cum am fumat eu fiind in slujba tarii la UM 0123456 din Medgidia . Ne dadeau aia lunar sapte lei solda , o pereche d e papuci din cauciuc { gumari frate , gumari } , un sapun , patru lame de ras Baltica { luau alea si pielea nu doar barba } plus opt pachete de Nationale adica , cheltuia statul socialist roman cu un soldat imensa suma de…30 de lei lunar , bashca ca-i dadeau un pat in care sa doarma , un ” costum ” , o pereche de bocanci { 1.700 gr. ….UNUL SINGUR SI ATENTIE : USCAT !!! } plus crapelnita zilnica . Ai facut armata , este adevarat…mai incoace putzin dar , ai facut-o deci STI !Inainte sa uit : nu Snagov mi-asi dori sa fumez azi ci PAPASTRATOS . Patru pachete insemnau cinci zile fara foi de drum iar pentru cinci de Kent… aveai aveai asigurate si mult doritele foi de drum . Respect si-o seara cat mai buna in continuare . PS. Am vazut ca iar a fost cutremur in zona dumitale, da ce-aveti frate d e nu va mai a stamparati cu cutremurele astea ??? >:(

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   :)) Comic! Cred ca nationalele le-am ratat. Cand am facut eu armata…nu se dadeau tigari. Si mai zi ca in armata-i greu! Poate acasa, astia tineri chiar o iau pe penale, sau tigari Borduras, cum imi place sa le zic.
   De cutremut…nu stiu nimic. Prin fata casei trec masini de mare tonaj care cutremura permanent casa. asa ca nu fac vreo deosebire intre un cutremur veritabil si cel provocat de masinile de mare tonaj.

   Reply
 4. supravietuire A-Z

  pe vremea mea era tutun adevarat. arabii spuneau ca aroma tigarilor Camel se simtea in desert de la 2 mile distanta.

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Am ramas cu amintirile. Nicio aroma nu mai e originala in ziua de azi.

   Reply
 5. Marian

  Te contrazic : exista inca aroma scarbei care , duhneste atat de tare incat…chiar ma mir ca n-a ajuns inca si pe la Parlament !

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Ah, da! Aia-i singura aroma originala. :))

   Reply
 6. Suciu Marius

  Aș vrea să se facă din nou țigările More erau adevărate.

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Nu vom mai savura o aroma buna nici o data! Retetele ar fi fost imbunatatite cand de fapt sunt niste falsuri. Totul este fals in Romania. Totusi, sa fim multumiti ca inca mai savuram o tigareta. In alte tari se fac niste tigari de iti intorc intestinele pe dos.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: