Episodul 12- Cum am luat teapa in Buzau

Radacinile teparilor din ziua de azi sunt acei tigani din timpul raposatului care vindeau seminte prin fata cinematografului sau Carpati la colt de strada.

Dupa culesul strugurilor, eu si tata ne hotaram sa mergem la Buzau, in vizita la sora mea care era casatorita acolo. Facem bagajul. Niste schimburi, ceva gaini jumulite…nu ne puteam duce cu mana goala. Si daca tot am cules via, tata pune si doua sticle de must. In sticle cum erau odata cu dop de pluta.

La ora 5, ne urcam in autobuz. Pana la Buzau mai trebuia sa schimbam un autobuz, sa trecem Dunarea cu salupa la Braila si apoi la tren. Toate bune si frumoase pana la salupa. Lume multa, soarele urcase deja pe cer si inca mai ardea puternic in zi de Septembrie. Scoatem bilet si ne imbarcam.

Stateam inghesuiti in acea mica salupa de 200 de persoane supraincarcata la maxim. Dupa ce am traversat Dunarea, salupa trage la ponton. Lumea da buluc spre iesire. Din cauza greutatii, trebuia sa urcam cateva scarite din lemn ca sa putem pune piciorul pe ponton unde se afla un marinar imbracat intr-un alb stralucitor. Asa cum le sta  bine la marinari.

Lumea debarca. Marinarul ajuta, femei, copii, batrani. Cu chiu, cu vai am ajuns in dreptul scariteiunde trebuia sa debarcam. Tata cu o geanta mare intr-o mana si cu punga cu sticle de must in cealalta nu se putea prinde de acea balustarada.

Asa ca marinarul il apuca varstos de un brat si il trage puternic. De mana in care avea punga cu sticlele de must. Punga a balansat in mana ciocnindu-se de balustrada din fier beton. Atat a trebuit. Mustul incepuse deja sa fiarba in sticla inca de la primele raze de soare.

Dopurile din pluta au sarit in sus instantaneu facand ca mustul sa sara in sus improscandu-i pe toti din jur. Must negru si gros. Si parca nu se mai termina. Chiote, vaiete, injuraturi…marinarul arata ca dracu de sus pana jos. Costumul tatei la fel. Asa am continuat calatoria, ca doi tigani.

Sora-mea nu a mai putut scoate pata de drojdie din costumul tatei. Trebuia sa isi cumpere altul. Mergem prin oras. Costume nu se prea gaseau decat la negru. Gasim o mana de tigani care vindeau tigari Carpati. Ne interesam de un costum. Avem, vine raspunsul.

Ne tragem la loc ferit, probeaza tata costumul. E ok, parca turnat pe el. Plateste in timp ce tiganii impachetau costumul. Dupa impachetat i-l baga intr-o sacosa si…pe aici ti-e drumul.

Ajungem la sor-mea…ia sa iti vad, tata costumul. Scoate tata pachetul din punga si incepe a despacheta. Deznoada o sfoara, da o hartie la o parte. Mai deznoada o sfoara si tot asa pana cand a ajuns sa gaseasca un ghem de sfoara. Costum…ioc. Dumnezei…Cristosi….sfinti peste sfinti…

Ca doi tigami ne-am intors si noi acasa, numai ca noi eram cinstiti.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.