Hai liberare-în gardă (partea a treișpea)

Serviciul de gardă constă în a păzi un obiectiv sau mai multe, înarmat cu arma din dotare încărcată cu muniție reală de război. Serviciul se face 24 de ore din 24 prin rotație cate 3 ore sau 6 ore în funcție de numarul de soldați apți pentru serviciul de gardă. La Palazu Mare nu era niciunul apt dar cineva trebuia să păzească și unitatea.

În ultimul timp se furau pompe de injecții la greu. Se scoteau din unitate la fel de ușor cum intrau. De-aia, comandantul unității a dat ordin clar: Orice mișca noaptea, soldatul aflat de gardă are ordin să îl aresteze. Trebuia prins hoțul, civil sau gradat. Nu se mai putea.

Căpitanul Ghebaru avea un obicei prost, atunci când făcea OSU (Ofiter de Serviciu pe Unitate). El trebuia să verifice cel puțin odată pe noapte, toate punctele de control, adică toți sodații care erau în posturile de gardă. Controla soldatul în post, sa nu doarmă, sa nu bea, fumeze etc. Obiceiul lui prost era să se ascundă și să arunce cu bolovani, pietre, să imite diferite animale. Era un adevărat stres pentru soldatul în gardă. Și asta toată noaptea.

Obrocaru doar ce se întorsese din post:

-N-am putut măi frate să fac postul liniștit, căpitanul tot arunca cu chestii în tabla foișorului.La următorul  post i-o fac, că nu mai pot.

Zis și făcut. Intră Obrocaru în post și pe la ora 2 din noapte Ghebaru iar arunca cu pietre. De data asta Obrocaru facuse dinainte o momâie și o rezemase în foișor astfel încât se vedea doar boneta de soldat. Părea că soldatul doarme în post. Obrocaru se pitise undeva în spatele lui Ghebaru, după o mică ridicătură de pământ.

Ghebaru insistă cu pietricele, bolovani. Se auzea cum zdrăngănea tabla foișorului. Cum soldatul din foișor nu dădea semne să se trezească, Ghebaru înaintează, găsește o cărămidă și o azvărle cu toată puterea în foișor.

Vine și Obrocaru din spatele lui strigând somația de rigoare:

-Stai! Lumina-ți-aș fața! (luminați-vă fața era comanda corectă)-Culcat futu-ți morții mă-ti. Măinile la spate și nasul îngropat în pământ că mi-ai scos sufletul din mine.

-Stai, mă Obrocarule ca sunt eu, Căpitanul Ghebaru, zice ăsta.

-Căpitan, necăpitan, nu ai ce căuta la ora asta ascuns aici. Trebuia să te identifici de la distanță dacă ești în control. Mâinile la spate și nasul în pămant.

Apoi strigă:

-Comandantul gărzii la postul 6! Individ arestat!

Ghebaru o căcase. Vine și comandantul gărzii. Lucrurile se lamuresc în cele din urmă însă de atunci căpitanul Ghebaru nu mai făcea șmecherii dinastea. Însă făcea control în posturi din oră în oră.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.