Despre Dobrogea si locuitorii ei

„Locul din România unde bărbaţii au şi câte patru soţii.” – scrie infoalert.ro, făcând referire la o zonă din Dobrogea. Mai exact zona Babadag. Locuitorii sunt porecliţi „ţigani turciţi”, scrie acelaşi site de ştiri.

În primul rând numele oraşului Babadag, este compus din cuvintele turceşti Baba-tata şi Dag-munte. Iniţial a fost locuit în exclusivitate de turci.
Că sunt ţigani, aia e altceva. Ţiganii pletoşi, cei care înainte migrau din loc în loc cu caii şi căruţe cu coviltir, sunt acei turci meseriaşi care şi azi îi vedem în Istanbul sau Ankara reparând Ayacabî sau pantofi în limba romană. Sunt acei turci care nu se dau în lături de la muncă. Meşteşugăria „ţiganilor turciţi” din Babadag este transmisă din tata în fiu ca o asigurare de venit.

Deci NU sunt ţigani turciţi, ci turci. Mai târziu acestor turci meseriaşi, migranţi, li s-a dat numele de ţigani. NU este un loc unde bărbaţii au câte 4 femei. Din punct de vedere legal, ei sunt căsătoriţi cu o femeie. Însă există o lege nescrisă, dusă din tata în fiu încă din timpurile când Dobrogea era paşalâc, lege care dă voie bărbatului turc să deţină 4 femei. Însă numai una este soţia lui legală conform legii româneşti. Si, nu, turcii din Babadag, nu-și marită fetele de la varste fragede ci sunt doar promise.. Dar ca promisiunea sa fie batută in cuie, se face un fel de logodnă în stilul lor. Că se poate duce fata la băiat, să se joace împreună, e altceva.

În Dobrogea găsim o varietate de comunităţi dintre care cele mai cunoscute: Turcii, Grecii, Macedonii, Basarabenii, Ruşii Lipoveni şi Bulgarii. Absolut toţi convieţuiesc alături de Romani, în foarte bune relaţii.

În încheiere aş vrea să vă spun că Dobrogea, da, este un conglomerat al comunităţilor etnice. Dar nu numai. Găsim foarte uşor şi familii formate din Munteni, Moldoveni, Olteni, Maramureşeni etc, cu oricare persoană de sex opus din cele mai sus menţionate.

Nu s-a reuşit un banc cu Dobrogeni şi Olteni, de pildă. Este ca şi cum ai râde de ţine singur, ţinând cont că locuitori din toate regiunile ţării au convieţuit, convieţuiesc şi s-au amestecat rasa cu rasă în Dobrogea.

Şi sus semnatul , este un amalgam de elemente, dacă vreţi să spuneţi aşa. Tata este rodul unui roman cu o bulgăroaică iar mama rodul dintre un basarabean şi o româncă care, la fel, este rodul unui amalgam.

Iar eu… iar eu… sunt Dobrogean get-beget, rodul a tuturor comunităţilor ce trăiesc în Dobrogea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.