Romane, ai fost si esti liber

Odata cu intrarea in UE si iesirea romanilor inafara granitelor, am introdus in discutiile de zi cu zi tot mai des termenul de „sclav”. Nu inteleg de ce.

La inceput, se intra doar in Turcia si Iugoslavia doar cu pasaportul si pe termen limitat. Tarilea astea nu se uitau ca muncesti in tara lor in aceste 45 de zile cat era termenul. Multi au riscat si au ramas peste termen cu riscul stampilei negre pe pasaport. Au ramas mai mult timp pentru a-si aduna ceva banuti. Nu erau multi si munca era f grea, in conditii grele.

Mesele erau sarace, dormitorul pe unde se apuca, uneori prin boscheti si nu se plangea nimeni.

Azi, cand avem voie sa iesim doar cu buletinul si pe termen nelimitat, apare acest cuvant foarte nelalocul lui: Sclavia. Multi considera ca un Roman dus peste hotare este un sclav. Mai rau este ca se considera chiar el, romanul. Munceste 12 ore in conditii mai mult sau mai putin mizere, ca nu e acasa cu familia, ca una, ca alta.

Hai sa ne gandim un pic. Daca inafara romanul este sclav, in tara ce este? Va spun eu. In tara scapa de statutul de sclav si il capata pe cel de asistat social. Si aici, in tara, astia nu-s suportati.

Sclavia vs.Asistat.

Ca sclav inafara, un roman are un salar mai decent. Nu oriunde sunt conditii mizere de lucru. Depinde cat de educat a fost romanul si de cat de mult cap are. Unii au 5 clase dar au furat o meserie. S-au dus cateva luni si s-au intors pentru a-si face calificarea. Si s-au intors inapoi ca sa lucreze legal. Unii pe 3000 de euro, altii pe 500. Vai, pe 500? Sclavie curata! Dau nu stiu cat la mancare, dau la tigari, dau pe gat.

Si ce mai ramane?  Pai 500 de euro inseamna 2 250 Ron, un salar la care multi viseaza. Altii iau 1000 de euro, adica dublu. 4 500 de ron. Adica 45 de milioane, Lunar. Si tot sclav este? Sa vina atunci in agricultura ( cu 5 sau 8 clase numai acolo gaseste) sau la vaci cu 1 400 de lei lunar din care scade facturi, mancare si alte chetuieli.

Romanul sclav inafara nu isi vede nevasta si copii. Cred ca asta e singurul motiv de a-si pune el singur statutul de sclav. Si? In Romania isi vede des nevasta si copii? Poate ca da. Seara tarziu si cand se uita la ei ii vine sa-si puna latul la gat cand vede frigiderul gol(daca il are) si facturile neplatite la data scadenta. Si plin de griji ce pune maine pe masa.

Statutul de sclav luat de romanul insusi, nu i se potriveste. Poate unii au luat teapa, dar…s-a dus 75% la risc, de buna voie ca sclav. Cu buna stiinta.

 

Acum sa luam romanul asistat social din romania.

Sta acasa, nu da cu sapa nicaieri, nu creste animal, nu incearca sa mearga cu ziua ( e cald si are ameteli) nu seamana nimic in gradina, isi vinde si jumatatea de ha de pamant si cu astea la dosar merge la primarie. Nu inainte sa scoata copii dupa certificatele de nastere a celor 5 copii muritori de foame.

Primaria vede ca nu are nimic si ii face 250 ron lunar indemnizatie. Cand zic ca nu are nimic, nu are nici 10 clase, nici calificare ca sa-l poata angaja undeva. Experienta cum se cere, nici atat. Majoritatea din ei sunt abonati la carciuma din sat, fumeaza si bea tot ce gaseste, bat neveste si copii.(daca tot ii vede in fiecare zi).

Stres la un asistat social este garla. La ei dar si la salariati. Salarul minim este undeva la 1 400 de ron.  Pentru ca mai mult nimeni nu da. Si din 1 400 de ron, se plateste curentul electric, telefoane la toti de-ai casei, internetul la aia mai rasariti adica copii peste 5 ani. (Toti papa Youtube pe paine de dimineata si pana dimineata la 3-4), apa, gaze,popa etc. Dar mai ales mancarea de zi cu zi. Stim cu totii ce preturi au alimentele. mai ales la tara unde nu exista concurenta. Si ce mai ramane din indemnizatia bietului asistat social sau al salariatului din romania? Va spun eu: Nimic+datorii enorme.

 

Asa ca dragi romani plecati inafara, faceti-va cruce, scuipati-va in san sau daca nu credeti in dumnezeu atunci stati macar linistit si nu va credeti sclavii nimanui. Nu va mai puneti statutul asta pentru ca nu este asa. Este exact opusul. Aveti un salar decent de 1000 de euro. Trebuie numai pus mana si facut economie. Adica ioc tigarea, ioc gioni ualcher cum va postati pe fb. Macar ratiate. Banutul strans si eventual o pensie privata, asigurare privata pt ca nu se stie.

Romane, ai fost si esti liber! Nu te jena sa comentezi.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.