Adresa de email- ce este și la ce folosește

Pentru că în majoritatea ţării plouă sau urmează a ploua, vreau să explic celor ce încă nu ştiu, ce înseamnă email (imeil) şi care este folosinţă lui. Încerc să explic pentru a înţelege oricine.
Email-ul este o căsuţă poştală. Da, exact ca cea pe care unii din noi o avem la poartă. Numai că email-ul este o căsuţă poştală electronică. Nu mai ieşi în ploaie la poartă sau tocmai la parter, ci o poţi deschide din laptop, telefon, calculator. 🙂

Ce poţi primi şi ce poţi trimite prin poştă electronică numită email? Aproape orice excepţie făcând coletele poştale. Părinţii care nu au avut posibilitatea să înveţe astfel de lucruri ar fi bine să înţeleagă email-ul şi să „predea” copiilor ceea ce ştiu, ţinând cont că învăţământul tinde din ce în ce mai mult în mediul on-line.

Cum ziceam, prin email poţi trimite şi primi aproape tot ceea ce primi şi expedia prin Poştă excepţie făcând colete şi bani. (Despre expedierea şi primirea coletelor şi banilor, achitarea facturilor on line cu ajutorul email, vă voi scrie cu altă ocazie). Texte (scrisori), poze, dovezi de plată (chitanţe), cereri către o instituţie, clipuri video, documente scanate şi copii etc. Pentru asta vă trebuie o adresă de email. E ca şi cum ai avea adresa fizică unde locuieşti, de data asta este o adresă electronică.

Adresa de email conţine nume, prenume, nr de telefon, sexul (opţional s)şi parola (cheia). La completarea datelor personale vi se va da un „nume” electronic de genul luciluci29@yahoo.com în cazul meu.
Acest nume se va folosi pentru cei ce vor să îmi trimită un email cu text, poza sau ce vrea expeditorul. Adresa de email se va da expeditorului care doreşte să îmi trimită ceva. La rândul lor, cei ce vor să primească de la tine ceva, îţi va divulga adresa lui de poştă electronică.

Exact ca la poştă, trebuie să cunoşti adresa cuiva pentru ai scrie.
Pare ceva de foarte puţin interes dar nu este chiar aşa. Am fost apelat din ce în ce mai des de părinţi a căror copii aveau nevoie de o adresă de email pentru a le trimite învăţătorii, profesorii teme de făcut. Deci, vrând sau nevrând, epoca online s-a aşezat chiar bine.
De altfel, o adresă de email este necesară la crearea unui cont pe alte platforme. Mai pe înţeles, comandăm produse în magazinele online din ce în ce mai des. De exemplu, în binecunoscutul magazin online numit eMag.

Majoritatea dintre noi sunăm şi comandăm la telefon.
Mult mai sigur este să facem un cont la eMag cu adresa noastră de email. De ce? Pentru că vei primi mesaj dacă comandă a fost preluată, date despre starea comenzii, unde se afla, factura electronică despre ce ai comandat astfel încât dacă vor fi probleme cu comanda, tu ai în email-ul primit absolut toate datele despre comandă.

Dacă ai primit un alt produs, ei nu vor putea spune că ai comandat acel produs pentru că ai dovada primită despre comanda ta. Plus că, la rândul tău, le poţi scrie înapoi. Ai dovada că ai comandat ceva şi ai primit altceva. Cu dovada din email poţi merge fără probleme la OPC. Comandând prin telefon, nu ai asemenea siguranţă pentru că nu poţi dovedi la OPC ce ai vorbit la telefon cu magazinul în cauză.

Asta e numai un exemplu la ce ar putea folosi o adresă de email. Iar epoca online, tablete., telefoane etc fiind în plină expansiune, copiii noştri ar trebui să înveţe despre asta încă de la vârsta când pot citi şi scrie. De asemenea, o adresă de email este mai sigură la crearea contului de Facebook, cea mai des întâlnită platforma de socializare folosită, decât cu simplul nr de telefon care apare la rubrica „despre” în meniul contului de Facebook. Un bun cunoscător ar putea încerca să poată folosi nr tău de telefon în alte scopuri. Sau chiar să încerce să afle parola ta de Facebook.
Acum, despre cele mai cunoscute şi des folosite adrese de email.
Aceste adrese de email se pot creea pe platforma Yahoo (ex. luciluci54@yahoo.com) şi Google (ex. luciluci54@gmail.com).
Ştim cu toţii importanţa unui cont Google (@gmail.com). Fără el, nu poţi descărca dievrse din telefonul cu android şi nici pe Youtube nu ai ce cauta. 🙂

Ştiu că unora li se pare apa de ploaie ceea ce am scris şi că sunt foarte familiarizaţi cu mail, gmail dar sunt şi alte persoane care chiar nu ştiu despre ce este vorba şi nu înţeleg îndeajuns chestiile astea.
Vreau să atrag atenţia că după crearea unui cont de email, ID-ul şi aprla se va învăţa că tatăl nostru. Cunosc eprsoane care şi-au făcut zeci de conturi pentru că au uitat ID-ul şi/sau parola. În acest caz, vă spun că unee platforme nu acceptă crearea a zeci de conturi cu acelaşi nr de telefon iar recuperarea unui cont va fi foarte greu de făcut chiar imposibil de recuperat.

5 Comments

  1. Marian

    Asta-i cu schepsis caci , CINE DRACU MAI FOLOSESTE AZI EMAIL-ul ??? ” Ştim cu toţii importanţa unui cont Google (@gmail.com). Fără el, nu poţi descărca dievrse din telefonul cu android şi nici pe Youtube nu ai ce cauta. ” Asta-i reclama mascata toata ziua Luciane dar…sa fi sanatos , te felicit pentru ingeniozitate ! Ca s a nu ma-ntrebi sau s a te-ntrebi ce-i cu mine la ora asta prin gradina dumitale iti spun eu : m-a trezit prostata si , pentru ca tot imi este greu sa mai adorm , am indraznit sa-ti vizitez ograda . M-am amuzat teribil citind vechile tale scrieri si-ti multumesc pentru ele…chiar si-acum . Intrebare : te-ai pricopsit pana acum dumneata sau membrii familiei dumitale cu SAR-COV 2 ? Nu-i nimic , ai tot timpul din lume , cu jigodiile astea la putere… nu ca ailalti ar fi fost mai buni dar , macar aia se jurau c a vor marii pensiile cu…SANATATE-TI DORESC LUCIAN ELVIS PEIU !!!

    Reply
    1. Lucian (Post author)

      Cum cine mai foloseste email, Mariane? Email se cere la orice cont in ziua de azi. Chiar si o clinica care se respecta cere pacientului un email. Eu unul platesc facturile in mediul online sa nu mai dau nas in cwr la posta sau alte ghisee. Contul la Enel, de exemplu se face cu o adresa de email.
      Nu fac nicio reclama mascata dar copiii din ziua de azi vor jocuri si aplicatii descarcate din Magazin Play. Fara cont Google nu pot face asta. Revin, m,am mutat la Buzau de cateva zile. 🙂

      Reply
      1. Marian

        ” Email se cere la orice cont in ziua de azi. Chiar si o clinica care se respecta cere pacientului un email. Eu unul platesc facturile in mediul online sa nu mai dau nas in cwr la posta sau alte ghisee. Contul la Enel, de exemplu se face cu o adresa de email.” ASTA-I CEL MAI USHOR DE SPART D E CATRE …CHIAR SI-UN HACKER INCEPATOR : ADRESA SI CONTUL DE EMAIL IAR „DUPA ” NE PLANGEM CA NE-A FOST SPART EMAILUL SI CINEVA NE-A GOLIT CONTURILE BANCARE !Zi , te-ai mutat la Buzau ? Pai este o decizie desteapta caci doar unul dus rau cu capul poate s ta ca un pusnic si pe deasupra s a mai si munceasca { caci asta-i viata la tara : MUNCA , MUNCA , MUNCA si IARASI MUNCA } dá surda . Acolo ai d e bine de rau pe sora dumitale care s a te-ajute la o nevoie dar la Traianu …pana venea shalupa cu izzoletta , dracu era al tau . Bravo , apreciez hotararea dumitale , este mai mult decat corecta : SANATATE MAXIMA IN CONTINUARE !!!!!!!!!!!!

        Reply
        1. Lucian (Post author)

          Tot la tzara si aici, la cca 15 km de oras. Nu m-am mutat definitiv, sau daca vrei sa zici, fac naveta dar mai mult la Buzau.

          Reply
  2. Marian

    Apropo de Buzau : ai simtit cutremurul de-aseara ?

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: