Esti sau nu esti… pescar amator?

Pescar amator! Ce este un pescar amator? Orice om care detine o undita, a dat cu ea in balta si a prins un carasa, o rosioara, un biban si i-a placut emotia care ti-o da undita care vibreaza atunci cand a muscat pestele. Si repeta faza saptamana viitoare, peste doua saptamani sau cand isi ia liber.
Insa cand gluma se ingroasa si ai in cap numai peste, visezi noaptea lansete in care sunt agatati somni enormi, devii un pescar inrait.

As putea spune ca exista mai multe categorii de pescari. Cei care merg zilnic sa isi hraneasca familia, cei care merg la pescuit pt distractie si cei care merg sa isi gaseasca linistea, categorie din care fac parte si eu. Adica pescarii „melancolici, visatori” sau spuneti-le cum vreti. O alta categorie sunt pescarii angajati. Nu scriu despre ei aici, nu imi face placere.
Am scris deunazi un comentariu intr-un grup de pescari. mai degraba era o postare, un text pentru cei care intrebau „stiti un loc bun de pescuit?” sau „stiti o balta unde are peste si trage bine?”
Ma simteam dator, ca om crescut la marginea baltii, intr-un sat unde pestele insemna si hrana dar si bani, sa dau anumite explicatii celor care se cred pescari amatori. Pe buna dreptate amatori. Nu le pot spune nici incepatori daca nu stiu urmatoarele:

Un pescar inrait, dornic sa prinda peste si nu stie anumite chestii, nu este pescar. Trebuie sa invete, sa studieze in teren, sa asculte sfaturi din batrani, sa gandeasca, sa lucreze la psihic.
Daca nu esti crescut langa balta, daca nu te-ai scaldat in ea, daca nu ai inghitit apa zilnic la scaldat, daca nu te-ai manjit de noroi si s-a uscat pe tine, daca nu ai urmarit atent tot ce ce se afla pe balta….ia lectii.


Nu mergi la pescuit in perioada prohibitiei. In primul rand ai ocazia sa scoti niste bani din buzunar sa platesti amenda iar in al doilea rand nu prinzi nimic. In prohibitie pestele nu mananca aproape deloc. El se afla in febra imperecherii, nu il intereseaza mancarea. Daca ai avut o closca pe oua, iti poti face o idee. Si aia iese abia o data pe saptamana sa ciuguleasca cateva boabe, sa isi faca nevoile si atat. E in febra. E ca si bolnava, asa si pestele.
Cea mai buna ocazie de a prinde peste este sa mergi imediat dupa perioada de prohibitie. Cand i-a trecut febra, stomacul ii da semnale ca e gol. Atunci sa vezi caraseala!!
Sau nu? Foarte posibil sa nu! Sa tintesti un loc bun, trebuie sa ai abilitati de ochitor in armata. Un pescar care a studiat pescarie la fata locului, stie, numai aruncand un ochi la luciul apei, daca e loc bun sau nu. Depinde de multe aspecte.
De obicei se pescuieste in pliurile Dunarii, unde apa nu are viteza mare. In balti observi culoarea apei, tulbureala sau limpezimea ei. Viteza vantului, ce vietati mai sunt in apropiere, unduirea valurilor…si inca multe altele.
Tulbureala apei poate spune multe. Te inseli daca vei crede ca gasesti pesti acolo unde apa este tulburata vizibil. Unii cred ca acolo se afla un banc de pesti. Gresit! Acolo s-a aflat un banc dar a fost agitat si speriat de rapitori. Nu mai sunt.
Cam asta e minimul de cunostinte pe care un pescar trebuie sa le stie daca vrea sa prinda ceva. Nu esti pescar nici macar incepator daca ai un portbagaj de lansete, mulinete, momeli si alte accesorii cumparate. E de ajuns un stuf, o pluta, un carlig si o rama. Atat! Daca stii, cu numai atat prinzi garantat. Va spune unul care a inghitit apa de balta zilnic, care s-a batut cu crapi in balta, cautandu-i prin tot stufarisul.

Desi am crescut langa o balta, nu sunt pecasr inrait. Mai degraba de alta categorie. Ma duc la pescuit sa ma relaxez. Un pescar de categoria mea, merge sa se bucure de absolut totul ce se afla in balta si pe langa ea.
Sa se bucure de luciul apei, de papura mladie, de ploaie, de vant, de absolut totul. Sa evadeze din orasul galagios, sa scape de sefi, nevasta si copii pt cel putin 48 de ore. Si sa fie trezit din visare de clinchetul clopoteilor lansetei. Asa ceva nu gasesti in padure la nu stiu ce cabana. Ci numai pe marginea Dunarii, intr-un cort.
Si cand te intorci acasa cu zambetul pe buze, chiar daca nu ai prins nimic, sa se uite neavsta la tine ca la felul 4 la pomana. Trei zile la rand te va intreba: „Spune, mai drace, unde ai ascuns pestele, ca degeaba nu ranjesti!”
Data urmatoare o ei si pe ea. De data asta admirati cerul. „Uite luna, uite carul…”
Fire intinse doresc tuturor pescarilor amatori sau profesionisti, nervosi sau nu. Si nu fiti tristi ca nu ati prins nimic, v-ati dus sa va incarcati bateriile, nu la munca.

5 Comments

  1. Marian

    Bine-ai revenit Lucian Elvis Peiu !!! Desi nu-s un impatimit al pescuitului si n-am fost in viata mea { exceptand niste zile in tinerete cand , ma duceam acasa la un pescar sa-i arat carasul nevesti-si fix cand ala era la balta } apreciez la justa valoare postarea dumitale si-o laud ca atare .Totusi…asa cum ma sti , macar oleaca de critica…trebuie sa inghiti . La impartirea pe categori a pescarilor ai facut niste greseli impardonabile pentru un cunoscator , asa cum spui ca esti si NU CONTEST ASTA . Cei care merg zilnic la pescuit pentru asi hrani familia si cei angajati despre care nu vrei sa vorbesti…aia fac parte , ca vrei sau nu , din aceeasi categorie . Doar nu-ti inchipui ca aia din Jurilovka ies cu lotcile zilnic pentru distractie sau…pentru asi cauta linistea ? Iar aia care merg la pescuit pentru distractie adica o tabla , o foitza , un bidon cu vodtca sau vin , plus macar cateva pachete de tigari consumate la comun cu alti tipi pusi pe distractie si povestile pescaresti inventate ad-hoch aia DA ” distractie ” !Mai scapi si de sub tutela nevestei ingnorand faptul ca , s-ar putea sa vina in lipsa ta careva sa-i arate ” carasul ” sau … s-o dea pur si simplu la ” peste ” .Ma mir doar ca , n-ai inserat ca de obicei , macar o reclama la firmele producatoare de lansete , mulinete , carlige sau guta . Ia intreaba-l pe KodrutK daca ies sau nu banisori frumosi si din chestia asta !Omule , repet : mi-a placut si ca atare laolalta cu felicitarile pentru postare primeste si asta , ca tot vorbisi despre ” E de ajuns un stuf, o pluta, un carlig si o rama. Atat! Daca stii, cu numai atat prinzi garantat.Va spune unul care a inghitit apa de balta zilnic, care s-a batut cu crapi in balta, cautandu-i prin tot stufarisul. ” Pêcheur 54 – Ni vu ni connu – Louis De Funes – YouTube
    https://www.youtube.com › watch
    Videoclip pentru ni vu ni connu 1958-concour de Peche
    4:34
    Une scène mythique du célèbre film « Ni vu ni connu » : le concours de pêche. De-o duminica cat mai placuta iti urez sa ai parte in continuare si , sper fara ploi caci la mine , ploua de-ti vine sa te faci…pescar ! P.S. Indeamna-l si pe KodrutZ sa bage ceva sa-l ” citesc ” si eu . Respect Luciane !

    Reply
    1. Lucian (Post author)

      Ai stofa de povestitor, MAriane. Mai dergaba l-as ruga pe Codrut sa te primeasca editor si pe tine. 🙂
      Stii cum isi iau ramas buna aia trecuti de 45 de ani: Multa sanatate!

      Reply
      1. Marian

        ” Stii cum isi iau ramas buna aia trecuti de 45 de ani: Multa sanatate! ” 🙂 🙂 😀 Glumesti ? Pai… iar ai gresit ! Formularea corecta este : SA NE VEDEM SANATOSI PE LUMEA AILALTA 🙁 🙁 🙂 !!!Cat despre Codrut , in loc sa-l rogi sa ma primeasca si pe mine editor , mai bine roaga-l sa faca si el niscai postari iar daca are totusi un blog personal { altul nu acesta pentru care ” plateste ce-i de platit pentru ca blogul sa stea online „} , da-mi adresa si voi incerca sa-l intzep la el acasa . Oricum ar fi , PENTRU AMANDOI : RESPECT TOTAL , ALATURI DE URAREA DE-A AVEA , O SAPTAMANA CAT MAI BUNA INCEPAND CHIAR DE AZI !

        Reply
        1. Lucian (Post author)

          De-asta a plouat atat de mult si nu am avut zile bune, pt ca nu mi-ai urat o saptamana cat mai buna inca de acum vreo luna si ceva. Vezi cum esti? 😀

          Reply
        2. KodrutZ

          Pe ala personal postez din cincincal in cincinal. Des postez pe Notebookcheck.net, in engleza, care desigur nu e al meu, doar ca acolo fac bani. Aici e spatiu de experimente virtuale. Pont: cu ceva noroc, o sa postez un review la Realme 8 5G aici peste vreo saptamina – doua.

          Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: