Chiroști cu branză

Dacă mâine ar dispărea micii, berea și sarmalele, nu aș suferi într-atât dacă ar dipărea chiroștile. Îmi plac așa de mult chiroștile încât manânc în stil barbar, până mi se face rău.

De câteva zile am câțiva musafiri pe care am bucuria să îi găzduiesc. Cum au sosit , am și încins grătarul. Miciii nu au lipsit, pulpe și peștele la grătar, la fel. Totuși am vrut să e ofer o masă mai puțin obișnuită. I-am întrebat dacă le plac chiroștile cu brânză. Nimeni nu știa cum arată acest fel de mâncare și se uitau întrebători la mine.

În loc de explicații, m-am apucat de preparat. Mâncare tradițional Dobrogeană, nah, acum poate îmi săriți în cap că nu e tradițional Dobrogeană dar la  mine în zonă se mănâncă la greu.

Ce sunt chiroștile cu brânză? De paste făinoase cu brânză ați auzit? Ei…aia e. Dar preparate în alt fel.

Coca formată din făină, apă, ou și sare am întins-o la grosimea de aproximativ 2,5-3 mm. și rulat-o pe vergea. Am tăiat  in două direct de pe vergea și cele două jumatăți obținute se pun una peste alta. Nu am uitat să presar făină inainte de a rula pe vergea.

După ce am așezat cele două părți una peste alta, am tăiat pătrățele. Totul am dat prin ciur ca să elimin surplusul de făină și am pus la uscat. Nu prea mult timp, numai cât s-a mai întărit nițel.

Eh, cât timp a stat chiroștile la uscat, am pus apa la foc. Când apa a dat în clocot, am pus și pătrățelele de chiroști la fiert. După aprox. jumătate de oră de fiert, am dat prin jet de apă rece. Brânza rasă am așezat-o deasupra și apoi untură de porc încinsă. Mestecat bine și servită imediat.

Astea sunt chiroștile tradiționale, făcute cu untură și nu cu ulei. Chrioști, care le mănânc de când țin minte. Ne făcea bunica, mama, mătușile și și la orice casă găseam chiroști cu brânză.

În alte zone chiroștile se numesc colțunași si se prepară total diferit. Insă adevăratele chiroști numai în Dobrogea se prepară. Chiroștile originale, rețeta originală este cea descrisă mai sus.

 

3 Comments

 1. cezar

  Numa’n Dobrogea? HAHAHA
  Da’ prin Nordul Moldovei ați fost?
  Sau prin Polonia?

  Reply
  1. Lucian (Post author)

   Nu exclud ca se mai fac si in alte parti. Micul Romanesc a facut inconjurul lumii. Insa, stiu de prin parinti si bunici, ca chirostile sunt preparate Dobrogenesti. Ca se fac si in alte zone…aia e! Se prea poate ca acest preparat sa nu fie original din Dobrogea, dar, nah, mint inaintasii mei, mint si eu! 😀

   Reply
 2. Flory mezinu

  Asa am mâncat si eu
  In Dobrogea asa se făceau.

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: