Despre nesimțire si pensii speciale

Ce-i mai frumos decât a savura o cafea, ceai, lapte sau ce bea fiecare, dimineața devreme, în liniște deplină și răsfoind internetul? Nu știu voi, însă eu așa îmi încep ziua.

Ce vreau să vă spun este că azi dimineață am dat peste un articol despre adevărata față a unor oameni care, inițial degajă încredere și bun simț. Articolul, scris de  binecunoscutul Grigore Cartianu  care ne relatează în stil transmițiune directă discuția cu un tânăr pensionar, fost aviator:

 

În urmă cu câțiva ani, m-am trezit la redacție cu un pensionar aviator. Tânăr pensionar. Lucrase la Tarom. Afișa o formă fizică de invidiat, zicea că joacă fotbal și baschet de două-trei ori pe săptămână. Avea și timp.
Era un om cultivat, citit, plimbat. Își făcuse lecturile la timp, iar educația părea fără cusur. Bun vorbitor, jovial, carismatic ca un actor de succes.
Venise, totuși, cu o problemă. Boc îi tăiase pensia specială și-l adusese la vreo 6.000 de lei.
– Oho, 6.000 e o pensie bună, i-am zis. Cam 1.500 de euro.
– Da’ de ce, domnu’ Cartianu? Știți, eu vă apreciez foarte mult, vă citesc în fiecare zi, sunteți un om corect, țineți cu oamenii…
Îi dau un exemplu. Neinspirat.
– Maică-mea, după 20 de ani de navetă la fabrică, în trei schimburi, plus vreo 25 de ani în colectiv, are pensie 800 de lei.
– Mă rog, fiecare cu socoteala lui… Știți, domnu’ Cartianu, cât m-a enervat nesimțitu’ ăla de Giovanni Becali când v-a jignit?! Mamăăă, îmi venea să-i dau un pumn prin televizor.
Și a dat cu pumnul prin aer, larg, convingător. Eu l-am întrebat ce pensie avea înainte de tăiere. A spus mândru: 28.000 de lei.
– 28.000?! Pensionat la ce vârstă?
– 55 de ani.
– Înseamnă că ați avut un salariu de peste 35.000 de lei.
– Da’ de unde?! Am avut salariu de trei ori mai mic decât pensia. Au fost vremuri grele, domnu’ Cartianu… și știți că vă apreciez, altfel nici nu vă spuneam…
I-am zis că nu mi se pare corect să ia o pensie atât de mare. Mult mai mare decât salariul președintelui României. Cum să iei pensie 7.000 de euro într-o țară ca România?! Și pensionat la 55 de ani?!
– Știu cum ați ajuns la pensia asta: ați făcut o înțelegere cu șeful dvs., care v-a umflat de trei-patru ori veniturile în ultimele luni de activitate, iar dvs. i-ați întors vreo 10-15.000 de euro…
– Și ce-i rău în asta, domnu’ Cartianu. Așa făceau toți. Era și normal, dacă legea permitea. Dvs. n-ați fi făcut la fel?
– Nu.
– Și ziceți că nu mă susțineți, domnu’ Cartianu? V-am adus documente, puteți face o campanie… știți cât vă apreciez, altfel nici nu veneam…
– Nu pot susține aberații. Dimpotrivă, le voi combate.
– Poate nu scrieți dvs., dar dați-mi măcar un redactor, să-i explic lui…
– N-are rost, ziarul nu susține cauze nedrepte. Știți câți oameni muncesc din greu ca să plătească o pensie de 28.000 de lei?
– Da, dar e un drept câștigat! Cum să renunț la un drept câștigat?! Știți, eu am avut mare încredere în dvs…
– E incorect ce faceți. Și cinic.
S-a ridicat să plece.
– Bine, domnu’ Cartianu… Dacă vă răzgândiți, sunați-mă! Aveți telefonul meu.
Nu l-am sunat. Dar peste câteva luni m-a sunat el:
– S-a rezolvat, domnu’ Cartianu! Domnu’ Ponta ne-a dat drepturile înapoi.
Apoi am și uitat de el. Dar și-a amintit el de mine luna trecută. Mă văzuse la televizor, combăteam pensiile nesimțite. Mi-a vorbit, la telefon, cu o voce gravă, pe care nu i-o cunoșteam:
– Auzi, bă, amărâtule? Vezi-ți dreacu’ de izmenele tale! Ia nu-ți mai tot da cu părerea, că numai prostii spui! Sperii copiii când apari la televizor…
– Gata, v-a dispărut aprecierea?
– Mă piș pe tine, bă, ratatule! Bine ți-a făcut Giovanni, trebuia să te și scuipe! Uite, ca să mori de ciudă: mi-au crescut pensia la peste 30.000!
– …
– Du-te-n p… mea de prost! Săracule care ești!
Și a închis. Probabil, definitiv. Și părea un om deosebit…

7 Comments

 1. Marian

  Si eu fac …aproximativ la fel ca dumneata savurez o cafea si ” dimineața devreme, în liniște deplină ” urmaresc …internetul . Interesant articolul lui G. Cartianu insa , uita sa spuna ca , de fapt nu Emil Boc a fost principalul vinovat pentru taierile otova de pensii si salarii ci…altcineva .Pe de alta parte spune acel ” pensionar aviator. Tânăr pensionar. Lucrase la Tarom. ” ca : ” Domnu’ Ponta ne-a dat drepturile înapoi.” Dar oare acel pensionar aviator care pe deasupra , spune Cartianu , ca avea si ” educația părea fără cusur. Bun vorbitor,etc ” , nu stia atata lucru si anume ca , Ponta n-a dat niciodata NIMIC NIMANUI DIN BUZUNARELE LUI sau din banii lasati nevesti-si Daciana de catre parintii acesteia ? Oricum , chiar daca povesteste Cartianu ca ” intamplarea-i veche d e cativa ani ” ma-ntreb : ACUM , AZI { cand sant vreo cateva sindicate masate in fata Ministerului Muncii unde presteaza Lia Olguta Vasilescu , pentru a-si expune nemultumirile legate d e salarizare si…chiar de pensii } ce-ar spune , ale cui maini le-ar pupa acel…pensionar aviator ? Ma-ntreb { retoric evident } , daca maine poimaine , astia sau altii ce vor venii in locul shnapanilor astia , vor spune ca nu mai au bani la buget pentru salarii si pensii , ce se va face acel ” pensionar aviator la…TAROM ” ce azi are 30.000 lei pensie caci , daca va fi un PM la fel ca Tudose bunaoara , mare lucru de nu-si va arata buzunarele { precum Stolojan candva } si va spune ca Moromete : DACA N-AM…N-AM , CE-AI SA-MI FACI ? Clasa politica ce s-a intalat la conducerea Romaniei dupa ’89 , s-a dovedit a fi de tot rahatul iar altii mai buni …cred ca doar Dumnezeu ne mai poate da altminteri…Dracu ne va lua pe toti !

  Reply
 2. Lucian (Post author)

  Dacă alții ce vor veni nu vor mai avea bani de pensie, atunci aviatorul nostru îl va suna din nou. 😀

  Reply
 3. Marian

  Pai , bine bine dar , ce te faci cu , „numai prostii spui! Sperii copiii când apari la televizor…” si-n special cu , „– Mă piș pe tine, bă, ratatule! Bine ți-a făcut Giovanni, trebuia să te și scuipe! ” sau cu : „– Du-te-n p… mea de prost! Săracule care ești!” ? Cat de prost sa fie cineva incat sa-l mai bage in seama doar pentru ca este… PILOT ?Apropo : si Ponta era… PILOT 😉 !Sa-ti spun o chestie { d e fapt vroiam sa i-o spun lui lui Cartianu insa , asta are doar cont de FB ca toata ” lumea buna ” } , inainte s-o uit : „Săracule care ești!”, o spun in special tzigancile , nici macar tziganii , doar tzigancile si , in fapt se refera la cu totul altceva , decat la saracia fizica a cuiva .

  Reply
 4. Marian

  Citeam o postare de-a dumitale , de prin Februarie , intitulata ” De ce urasc eu PSD-ul „. Ai amintit acolo cam de orice fel de motive pentru care ai putea ura PSD-ul si pe cei ce-l voteaza insa , n-ai amintit motivul principal pentru care , ai putea ura visceral acest partid si pe cei ce-l agreeaza , iar acest motiv ar fi , dupa umila mea parere ca , PSD-ul este continuatorul PCR-ului cu tot cu politica discretionara a acestui partid unic ,iar pe simpatizanti si membri sai ai poti ura pentru , idiotenie crasa . Pai cat de cretin , cat de idiot poate fi cineva incat , daca pana ieri alaltaieri { ca se implinesc maine poimaine , douazeci si opt de ani din Decembrie ’89 } , zbiera din rarunchi contra tiraniei si-a dictaturii comuniste azi , sa-i linga-n cur pe cei ce fac strict acelasi lucru dar , sub masca democratiei si-a respectarii drepturilor omului . Cat de idiot sa fie cineva incat sa nu vada ca astia , fac acelasi lucru ca si ailalti , ca si comunistii , fireste in afara de-a deschide precum comunistii lui Dej-Pauker si , Nicolae -Elena Ceausescu un nou Canal Dunare….Bucuresti sau un nou Transfagarasean , la care sa-i puna pe toti opozantii , pe toti cei ce ” limba lunga are ” , vorba unui slogan de pe timpul maresalului Antonescu , sa munceasca pana le vine rau cu cazmaua si roaba c-o singura exceptie : la aia erau cativa , doar cativa 😉 , doi trei , ce-si puteau etala averile si curvetul { insa , ” cu perdea ” } pe cand la astia…cu zecile >:( ! Aceste motive nu le-ai amintit { printre alte cateva } si-i mare pacat c-ai trecut mult prea usor peste ele . Inca o data : ai postari interesante si te voi mai deranja . Respect !

  Reply
 5. Lucian

  @Marian. Să fi avut vreo 18 anișori cănd a căzut comunismul. O fi fost Ceaușescu un așa zis dictator, dar a făcut multe pentru țara lui. Nu am mai adus vorba și de el pentru că deja articolul era lung. Și în ziua de azi nu se mai citește așa mult, după cum bine știm. Azi, se stă mai mult pe Facebook și pe manele. Și pe banii babacului dacă se poate. 🙂 Însă pe timpul lui Ceaușescu se statea serios pe lecturi. 😀

  Reply
 6. Lucian

  @Marian.Mă întrebi cum rămane cu textul acelui pensionar. Ei,bine…sunt unii unde după ce au scuipat, vin și ling din nou pentru profit. Se îmjosesc din nou. 🙂

  Reply
 7. Marian

  Ceausescu a fost un dictator si nu ” un asa zis dictator ” cum spui dumneata , ci un adevarat dictator stalinist . N-a facut NIMIC pentru tara asta , pur si simplu a dat de lucru { daca ti-aduci aminte acel articol de lege ce specifica clar ca ” fiecare cetatean este obligar s a desfasoare o munca utila societatii ” c-alminteri al lua dracu } oamenilor pentru ca acestia sa nu mai aiva timp sa si gandeasca . Sa nu mai aiva timp sa se gandeasca si la o altfel de viata , la un altfel de tip de viata . Cititul unor carti…putea insemna un debusheu pentru oamenii acelor vremuri in afara faptului ca , te putea ajuta sa avansezi cel putin in domeniul intelectului propriu si personal daca nu si al carierei cateodata . „Se statea serios pe lecturi ” dupa cum spui dumneata deoarece…altceva ce dracu sa fi facut oamenii ? Pana si joia sau sambata seara atunci cand la Casele de Cultura era program , pana si atunci acel program { de la ora 19.00 la 22.30 cel mai tarziu , eventual 24 cu ocazia Revelionului } era draconic supravegheat inclusiv programul celor ce prestau muzica , pana si ala era luat la puricat .” Însă pe timpul lui Ceaușescu se statea serios pe lecturi. ” Pai la TV { unul singur chiar daca avea doua canale }ce sa vada caci , in afara de teleenciclopedia ….si-atunci cum sa nu stea ” serios pe lecturi. ????” „@Marian. Să fi avut vreo 18 anișori cănd a căzut comunismul.” Eu , aveam ceva ani in plus insa , iti pot spune ca nu atunci si nici acum n-a cazut comunismul in Romania ci , doar s-a diluat , s-a transformat in capitalism feroce .Iar reprezentantii sai de frunte , in afara faptului c-au ajuns multimilionari in dolari peste noapte s-au mai si razbunat pe noi { adica inclusiv pe dumneata } vanzand pe nimic , tot ceea ce s -a construit cu munca si banii nostri . Omule , mie-mi poti spune ce vrei si-n special cand este vorba de PSD fac spume de furie insa , daca vine vorba despre comunism sau Ceausescu…iau foc instantaneu si-s in stare sa-l pisez p-ala la cap { cateodata sa-l mai si injur de ma-sa } pana pricepe ca greseste laudand acel sistem si-acel om . Cerandu-ti iertaciune pentru lungimea excesiva a comentariului si sinceritate , iti urez o seara cat mai linistita , respect !

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: