Hai liberare (partea a unșpea-veteranii)

Veteranii în armată nu sunt cei ce au participat în razboaiele mondiale. Ci sunt acei soldați care, atunci, până sa venim noi aveau deja 6 luni de armată. Ei au trecut exact prin ce am trecut noi în primele 6 luni până să ne vină și nouă bibani.(noii încorporați)

Ca veterani, aveau o mulțime de avantaje. Unul din avantaje era „uniunea” lor. 6 luni până la venirea noului ciclu de recruți, a creat o strânsă legătură între ei. Erau ca și frații. Ceea ce nu pot spune despre noi, bibanii, care încă nici nu știam între noi în primele zile sau săptămâni.

Ciclul 1 eram noi, bibanii proaspăt încorporați iar ciclul 2 erau veteranii, cei care până să venim noi erau bibani. Însă mai era și ciclul 3, așa zis bunicii, care mai aveau cateva  luni și se liberau. Veteranii ne ciufuleau ca lumea când aveau toane. Bunicii însă, erau spectatori. Ei…nici la masa de dimineață nu mergeau. Le era adusă masa pe tavă de către un biban, în cea mai deplină liniște în dormitorul lor, foarte curat. Curățenia în dormitorul bunicilor era făcută la fel, în deplină liniște de tot noi, bibanii. Dormitorul bunicilor era considerat un sector ce trebuia făcut zilnic.

Mai făceau și bunicii mișto de bibani dar într-o manieră mai puțin violentă dar care presupunea mai multă muncă. Îmi aduc aminte că eram în dormitrul lor făcând șmotru cu mare atenție când alt biban a îndraznit să le calce pragul.

-Soldat, mormăie un bunic. Cu ce ocazie pe la noi?

-Ete… mă uit și io!

-Am o rugăminte la tine, sunt bătrânși șchiop, mă rezolvi?

-Cum, întreabă curios bibanul.

-Fă-mi și mie cu cremă perechea aia de ghete care se vede ieșind de sub pat.

-Sigur bunicule, zice.

Se apleacă ăsta, ia perechea de ghete de sub pat și dă să plece. Ghetele opuneau forță. De perechea de ghete era legata șiret de șiret, altă pereche. Mai trage puțin, mai iese o pereche de sub pat. Se dă mai încolo…altă pereche. Și tot așa pana a tras de sub pat 30 de perechi de ghete. Logic, pe toate trebuia să le facă, fără cea mai mică discuție, în termen destul de scurt. După ce a terminat bibanul de facut ghetele cu cremă, Carla`s Dream era miunciună.

Ulterior am aflat că dacă mârâiam ceva la veterani sau la bunici de exemplu, tot noi o încasam cu diferite pedepse ba chiar cu arest. Se știe că ofițerii de companie erau îndopați atâta vreme de către veterani si bunici cu diverse chestii cum ar fi: oi, vaci și viței, găini și alte zburătoare, pește și icre așa cum v-am povestit și în partea a zecea .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.