Azi am fost la cimitir de am curăţat mormintele părinţilor. Băă, mulţi morţi acolo! Şi mai răi, şi mai buni. Şi bogaţi dar şi săraci. Toţi… la un loc! Cimitirul nu face deosebire, să ştiţi! Pentru el eşti doar un simplu decedat. Ăsta-i statutul când intri ultima oară în el. DECEDAT! Cum treceam printre morminte, îmi atrage atenţia un mormânt al unui sătean. Om bun, cu suflet, nu a supărat pe nimeni, săracul. A reuşit să-mi smulgă un zâmbet larg, amintindu-mi de el.Şi nu numai de el. Pe cei care au fost lichele, nu i-am băgat în seamă.

De-aia spun: Fii om în viaţă, bun, darnic. Ajuta cât poţi. Nu că zice biblia ci pentru că zic eu. 🙂 Lasă ceva în urma ta. Nu înţelege greşit. Nu fi lacom şi zgârcit o viaţă întreagă să vadă cei de după moartea ta ce ai „reuşit” în viaţă. Nu fi gelos și invidios că alţii au ajutor social de 140 de lei şi tu ai numai 1400 că munceşti. Nu-l bârfi, că te aude. Dă-i bineţe şi schimbă o vorbă cu toţi cei ce îi cunoşti, nu trece ca boul pe lângă om. Ajută-l cat poți și cu cât poți. Nu- judeca, poate a trecut prin multe necazuri. Pentru că nu ştii până unde ai bilet în trenul numit Viaţă! Şi s-ar putea să cobori din tren înaintea altora, acelora ce i-ai duşmănit, bârfit, batjocorit, înjunghiat pe la spate. Iar staţia unde coborî se vede în poză. Acolo, în perimetrul acela, laolaltă cu bogăţii şi săracii. Nu fi atât de sigur că dacă trăieşti în mod sănătos, ai bilet pe distanţă mai lungă. Vorba unui amic bune de-al meu: Poţi muri şi stând pe scaun sau în cadă, înconjurat de gagici. Poţi muri oricând, sănătos sau bolnav.

Fii om!! Fă că acei ce vor intra în cimitir după moartea ta, să zâmbească şi să îşi umezească ochii privind la statutul tău scris pe cruce: DECEDAT. Şi să mai întârzie o clipă să două, amintindu-şi de tine. Altfel vor trece nepăsători, nebăgându-te în seamă, neamintindu-şi de tine, ce ai fost şi ce ai făcut. Vei fi atât decedat cât şi UITAT. De prieteni, de rude, de copii iar mormântul îţi va fi plin de ierburi. Sau curăţat parţial, din obligaţie. Sau mai nou, trântit două roabe de mortar peste mormânt, să nu mai crească iarba. Să nu mai fie nevoie să vină  nici măcar din obligaţie. Nimeni nu s-a întors din morţi. Nimeni nu poate spune că vezi sau nu vezi ceva de dincolo.

Fii om, treci prin viaţa astfel încât să laşi ceva în urma ta. AMINTIREA! Singurul gând care te reînvie!

2 Comments

  1. Narcisa

    Superb spus!

    Reply
  2. vasile

    Ai zis-o Domnule!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.